Kokteyl Hazırlama Aşamaları ve Yöntemleri

Kokteyl hazırlama aşamaları, kullanılacak yöntemler ve hangi  sıra ile gidileceği bu yazımızda mevcut …

 

1- İçeceklerin Reçetesi

2- İçeceğin Hazırlanma Şekli

3- İçeceğin Hazırlanma Aşamaları

4- Uygun Buz Kullanımı

5- Garnitür ve Süsleme

 

1- İçeceklerin reçetesi  

  • Bar kullanılan alkollü veya alkolsüz her içeceğin kendine has rengi, kokusu, tadı ve içeriği vardır.
  • Birkaç içeceğin birbiriyle karıştırılmasıyla elde edilen içecekler renk, koku ve tatlarını, yapılışlarında kullanılan içeceklerden ve malzemelerden alırlar.
  • Barlarda servis edilen içeceklerin kendine has renk, koku ve tatları ile alkol dereceleri misafirler tarafından bilinmektedir.
  • Bir misafir sipariş ettiği içeceğin renginin, tadının, kokusunun ve diğer içeriklerinin alışılmış şekilde olmasını ister. Bu sebeple reçetenin iyi bilinmesi gerekir.
  • Bar içeceklerinin çoğunun reçetesinde içeceklerin miktar ve cinsleri yanında markaları da belirtilmiştir

  •  Mesela portakal likörü değil Cointreau, hindistan cevizi likörü değil Malibu, sadece rum değil Bacardi gibi. Böyle durumlarda mutlaka reçete belirtilen cins ve marka kullanılmalıdır. Aksi halde hazırlanan içecek, misafirin beklediği renk, tat, koku ve görünüşte olmayacaktır.
  • Irish Coffee için Bourbon whisky kullanıldığı takdirde yapılan içeceği Irish Coffee olarak nitelemek mümkün değildir. Çünkü bu kahveye Irish Coffee denmesinin ana sebebi içeceğin yapılışında Irish whisky kullanılmasıdır.

 

 

2- İçeceğin Hazırlanma Şekli

İçeceğin sadece nelerden hangi miktarlarda kullanılarak hazırlandığını bilmek yetmez. Bu malzemelerin hangi kap içinde ve nasıl hazırlandığının da bilinmesi ve buna uyulması gerekir.

Çalkalanması gereken içeceği servis edileceği bardak içine arka arkaya içecekleri koyarak hazırlamak, mixing glass’da karıştırılması gereken bir içeceği, talaş buz kullanarak elektrikli mikser’de süratle karıştırmak başarısız sonuçlar verir.

  • Shaker’da Çalkalayarak: Bu hazırlama şeklinde shaker’a 3-4 küp buz ve malzemeler konup çalkalanır.
  • Mixing Glass’da Karıştırarak: Karıştırma kabına 4-5 küp buz ve malzemeler konup bar kaşığı ile karıştırılır.
  • Bardağında Karıştırarak: Bu hazırlama şeklinde, içeceği meydana getiren maddeler doğrudan doğruya içeceğin servis edileceği bardakta karıştırılır.
  • Bardağında Karıştırmadan: Servis edileceği bardakta ve birbirine karıştırılmadan hazırlanıp servis edilen içecekler için uygulanan bir yöntemdir.
  • Elektrikli Mikser’de Karıştırarak: Daha çok kısa sürede karıştırılması gereken içecekler için uygulanan bir yöntemdir.
  • Blender’da Karıştırılarak: Buzsuz olarak hazırlanan, içinde meyveler ve başka katı maddeler bulunan, birbiriyle iyice karışarak homojen bir hal alması istenen içecekler bu yöntemle hazırlanır.

 

3- İçeceğin Hazırlanma Aşamaları

Bar içecekleri genellikle birden fazla maddenin birbiriyle çeşitli şekillerde ve araçlarla karıştırılmasıyla elde edilirler. Fakat içkileri hazırlamanın reçeteye göre bazı aşamaları olabilir. İçecek hazırlarken bu aşamalara uyulmalıdır.

Bir içeceği meydana getiren maddelerden hangileri karıştırma kabına konacak, hangileri karıştırma işlemi bittikten sonra ilave edilecek, bunların konuş sıraları nasılsa o sıraya uyulmalıdır. Aksi halde içeceğe en son aşamada konarak bir dekor vermesi gereken malzeme çalkalama aşamasında konur ve içeceğin görünüşü tamamen değişir.

Çalkalanıp süzüldükten sonra üzerine eklenmesi gereken soda, tonik, şampanya vb. gazlı içecekler çalkalama veya karıştırma işleminden önce konulursa karıştırma sırasında içecek köpürüp taşar.

Ayrıca bu içeceklerin gazı kaçacağı için hazırlanan içeceğin tadı da istenilen şekilde olmaz.

4- Uygun Buz Kullanımı

  • İçecekleri hazırlarken buz kullanımının amacı o içeceği soğutmak ve bu sırada da birbirlerine iyice karışmalarına yardım etmektir.
  • İçecek ne kadar kısa sürede hazırlanırsa hazırlansın, buz hazırlama sırasında bir miktar eriyerek içeceğe karışacaktır. Eğer buz çok sert ise (çok soğuk ise) hazırlama süresinde çok az erir. İçkiyi soğutup karıştırdığı halde su olarak ona karışacağı için tadını ve kokusunu çok fazla etkilemez.
  • Çok iyi donmamış veya uzun süre dışarıda kalarak erimeye başlamış buzlar çabucak eriyerek içeceğin alkol oranını, kokusunu, yoğunluğunu ve dolayısıyla da tadını olumsuz yönde etkiler.
  • İçeceklerin hazırlanmasında kullanılan buzun mikropsuz, berrak, klorsuz ve kireçsiz sudan yapılmış olması gerekir.
Barlarda kullanılan buz çeşitleri:

Kalıp Buz:

Blok buz da denilen bu buz, buz fabrikalarında yapılır. Büyük termosların soğutulmasında ve gerekirse kırılarak içki hazırlanmasında kullanılır. Açıkta ve uygunsuz ambalajla taşınan bu tip buzlardan kaçınılmalıdır.

Küp Buz:

Küçük buz kaplarında veya buz makinesiyle yapılan küçük parçalar halindeki buzdur. Barlarda en çok kullanılan buz türüdür. Daha çok shaker, mixing glass’da hazırlanan içecekler için kullanılır. Long drink içkilere, bardağında buzla soğutulan içkilere de bu buz konur.

Talaş Buz:

Özel makinesinde yapılır veya buz kırma makinesinde hazırlanır. Frozen içkiler için kullanılır.

 

 

5- Garnitür ve Süsleme

Hazırlanan içeceğin garnitürlenmesi ve süslenmesi de son derece önemlidir.

Birçok içeceğin garnitürleri klasikleşmiştir. Reçetede belirtilen şekillerde garnitürlenmeleri gerekir.

Sırf güzel bir görünüş vermek için içecekler kendilerine uymayan malzemelerle süslenmemeli, alışılmış ve klasikleşmiş olan garnitürler nelerse onlar kullanılmalıdır.

 

Garnitür ve Süsleme

Kokteyl süsleri konusunda da aynı şekilde hareket edilmelidir. Kullanılacak süs malzemelerini içeceğin görünüşünü kapatacak, içimini güçleştirecek derecede kullanmak doğru olmaz.

Genel olarak küçük garnitürler (kiraz, zeytin, küçük limon ve portakal kabuğu gibi) içeceklerin içine konur. Daha çok long drinklerde kullanılan limon dilimi, portakal dilimi, çeşitli meyvelerin helezon şeklindeki kabukları ise ya tamamen veya kısmen içeceğin içinde kalacak şekilde konulurlar. Kısmen dışarıda kalacak olanlar bardağın kenarına takılır.

Uzun kabuklar bardağın kenarından sarkıtılabileceği gibi bardağın ayağına dolanarak da kullanılabilir.

One Reply to “Kokteyl Hazırlama Aşamaları ve Yöntemleri”

Comments are closed.