Ale Bira ve Çeşitleri

ale lager bira çeşitleri beer types
Paylaşmak için;

 

Bira çeşitleri; temelde “Lager” ve “Ale” başlığı altında iki ana gruba ayrılıyor” demiştik. Şimdi ale bira çeşitlerine bir bakalım;

1- Barley Wine :  

Şarap kadar yüksek alkollü biralardır. Bu yüzden arpa şarabı denir.

 

2- Belgian Ale :

Belçika’nın ale birasıdır. Meyvemsi, malt tadı baskın, bir miktar baharatlı, bakır renginde bir ale’dir.

2.1   Abbey Biralar : 

Trappist bira usullerine göre, manastırlar yerine fabrikalarda üretilen biralardır. Keşişler tarafından üretilmezler fakat manastırla yapılan anlaşmaya göre keşişlerin gözetiminde, onların önerilerine göre üretilirler. Kıvam ve  tat olarak Trappist biralara benzerler. Bazı şirketler ‘abbey’ bira üretmek için, manastırların ismini kullanma izni alırlar. Neticede üretim ticari bira şirketi tarafından yapılır. Karşılığında da karın bir bölümü manastıra ya da manastırın istediği bir hayır kurumuna bağışlanır.

2.2   Amber :

2.3   Blond :

2.4   Dubbel  : Üretimde kullanılan malt miktarı standart birada kullanılan miktarın iki katı olduğundan bu ismi alır. 

Kırmızıya yakın renkli, alkol seviyesi orta, malt tadı baskın karmaşık bir ale’dir. Duble biraların özelliği renginin koyu olmasıdır. Alkol seviyesi %7 civarındadır.

2.5   Tripel : Sarı-altın renginde efervesant etkisi güçlü bir biradır. Baharatlı ve meyvmsi malt tadı vardır. Biraz da ekşimsidir.

2.6   Trappist/ Trippel : Fransanın Normandiya bölgesindeki La Trappe manastırından adını alır. Buradaki keşişlere Trappist denir. Trappist keşişleri ve biraları hakkında daha sonra detaylı bir yazı yazım sözü vererek kısaca bir özet geçeyim;

Trappist keşişlerin ürettiği biralar verilen isimdir. Dünyanın en iyi biraları arasında gösterilir. Trappistin tadı normal biralardan daha tatlımsıdır.

2.7   Flemish red

2.8   Quadrupel

 

 

3- Brown Ale : 

Kahverengi-kızıl, tatlımsı biradır. Ne çok malt tadı hakimdir, ne de ince gövdelidir; hafif meyvemsi ve karamel lezzete sahiptir. Amerikan versiyonunda şerbetçiotu daha baskındır.

 

4- Dark Ale :

4.1  Porter : Orta kavrulmuş malttan yapılan, koyuca biradır. Porter da Stout benzeri koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

4.2   Stout : İyice kavrularak koyu renk almış malttan yapılan, siyah renkli biradır. Acı ve sert bir biradır. Bu biraların en ünlüsü İrlanda’nın “Guinness”idir.

 


4.2.1   Imperial Stout : Rus çarları için 19. yüzyılda yapılan, çok yüksek alkollü stout biradır.

4.2.2   Oatmeal Stout : İyi kavrulmuş yulaftan yapılan, hafif ekşimsi biradır.

4.2.3   Dry Stout : Tatlımsılığı olmayan, iyi kavrulmuş malttan yapılan siyah biradır.

4.2.4   Chocolate Stout 

4.2.5   Coffee Stout

4.2.6   Milk Sout

4.2.7   Oyster

 

 

5- Kölsch : 

Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle Almanya’nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir. Maksimum %3 alkol barındıran, açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip bir biradır. Rakı bardağı gibi ince uzun bardaklarda servis edilir.

6- Mild :

Koyu renkli olanı yumuşak bir biradır, Pale Mild; soluk sarı, hafif içimli biradır.

 

7- Pale Ale

7.1   Altbier : Almanya’da Dusseldorf ve Gladbach bölgesine has bir biradır. Adının eski olmasının sebebi bira fermentasyon yöntemi olan ale tipi olmasındandır. Altbier, koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

7.2   American Bitter : Diğer pale ale’lere göre daha açık renkli ve  içindeki Amerikan şerbetçi otunun keskin tadına sahip ale çeşididir.

7.3   English Bitter : İngiltere menşeli pale ale in daha koyu ve alkollü bir türevi. Yorkshire’da, daha kalın köpüklü olanı makbulmüş.

7.4   I.P.A : İngilizlerin eskiden Hindistan’a gitmek üzere yaptıkları ve yola dayanıklı olması için şerbetçi otunu bol kullandıkları biradır. 

Şerbetçi otu  tadı baskın, orta alkol düzeyinde, altın-bakır renginde bir ale’dir. Bu birada gerçekten yoğun oranda şerbetçi otunun acılığı ve ferahlığı hissedilmektedir.

7.5   Saison

7.6   Scotch Ale : İskoçya yapımı, yüksek alkol oranına sahip bir pale aledir.

 

 

8- Wheat Beer 

Belçika buğday birasıdır. Meyvemsi, limoni lezzete sahip, sıcak havalarda iyi giden ale’lerdir. Yine de geleneksel Alman Weizenbier kadar buğdayımsı değillerdir. ( “Wit” Flamanca beyaz demektir.)

8.1   Berliner Weisse : Berlinin buğdaydan yapılan ünlü beyaz birasıdır.  Oldukça açık renkli, ekşimsi, buğday tabanlı bir ale’dir.

8.2   Dunkelwiese : Kahverengi, baharatlı bir ale’dir. Bavyera usulü Wiezenbier’in (Weissbier) daha koyusudur.

8.3 Hefewizen : Almanca’da “die hefe” maya, “der weizen” da buğday anlamına gelir yani Hefeweizenbier mayalı buğday birası demektir.  

Bavyera ve Avusturya’da Weissbier olara bilinir fakat Almanya’nın diğer yörelerinde Hefeweizen ismi daha yaygındır.

Katılan mayanın miktarına, uygulanan çökeltme ve filtreleme metodlarına göre Hefeweizen dunkel, Hefeweizen Hell gibi çeşitlere sahiptir.  Buğday birası türleri, daha çok Almanya’nın güneyinde, Bavyera eyaletinde ve Avusturya’da içilir.  Miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilir.

8.4   Kristallweizen

8.5   Weizenbock

8.6   White beer

 

 

9- Old Ale :

Fıçılarda dinlendirilmiş biradır.

ale lager bira çeşitleri-beer types

 

Diğer Türler; 

Lambic :

Belçikalıların, havadaki doğal mayalarla mayalanmış tatlımsı buğday birasıdır. Karmaşık, ekşi, buğday tabanlı bir Belçika ale’sidir. 

Lambic bira yapımı çok zorlu ve uzun bir süreç olduğundan üretimi de azdır.

Alkolün elde edilmesi doğal yollarla gerçekleştiğinden, yaklaşık 3-6 arası zaman alır. Bu sürece de “spontaneous fermentation” diyorlar. Fermantasyon esnasında bira evinin nem durumu, ortamdaki organizmalar, biranın dilendirildiği fıçılardaki oragnizmalar Lambic’in tadına doğrudan etki ediyor. 

 Daha sonra 12-24 ay arasında asit üretiliyor. Yani Lambic birasının ortaya çıkması 2-2,5 yılı bulabiliyor. 

En uygun üretim şartları, ortalama sıcaklığın 15° nin altında olduğu ekim ve nisan aylarında oluştuğu için genellikle üretimde bu dönemlerde gerçekleşiyor. 

ayrıca pek çok birada taze olarak kullanılan şerbetçi otu, bu birada yıllandırılmış olarak kullanılıyor. Yıllandırılan şerbetçi otu bayatlayıp, oksitlenerek biraya peynirimsi bir aroma katıyor. Şerbetçi otu Lambic’e acılık katması için değil de, koruyucu olması için katılıyor. Bu nedenle bu biralar; ekşimsi-mayhoş-tatlı ve asidik biralardır.

Lambic, bulanık renge sahip ve köpürmüyor. Hafif ekşimsi-mayhoş, meyvemsi bir tatlılık içeren ve olgunlaştırılmış kompleks bira olarak tarif ediliyor.

 

Sweet Stout :

Tatlı, lezzetli stout birasıdır.

Bitter :

Şerbetçiotu bol kullanıldığından tadı acımtırak olan biradır.

Best Bitter :

Şerbetçi otu bol kullanılmış acımtırak biradır.

Strong Bitter :

Hem yüksek alkollü,  hem de bol miktarda şerbetçi otu kullanıldığı için acı olan biradır.

Cream Ale :

Amerikalıların kolay içimli, dolgun ama yumuşak biralarıdır.

Framboise :

Belçikalıların ünlü ahududulu birasıdır.

Irish Red Ale :

İrlanda’nın kızıl renkli birasıdır.

Lactic Fermantation :

Süt şekeri eklenerek mayalandırılmış biradır.

Light Ale :

Düşük alkollü, hafif içimli biradır.

Pure Yeast :

Saf maya ile mayalanmış biradır.

Strong Scotch Ale :

İskoçların yüksek alkollü birasıdır.