- Biranın köpüğü biranın kalitesi hakkında ipucu verebilir. Birayı bardağa döktüğünüzde bir köpük oluşmalı ve o köpük bir süre için kalıcı olmalıdır.
- Oluşan köpüğün miktarı biranın türüne göre farklılık gösterir.
- Köpük azaldıktan sonraki görüntü oldukça önemlidir. Kabarcıkların oldukça küçük boyutlarda olması tercih edilir.
- Eğer birada köpük oluşmuyorsa ya uygunsuz bir şekilde gazlandırılmış ya da konulduğu bardak kirlidir. Birayı bitirene kadar köpüğün bir kısmı yüzeyde kalmalıdır.
- Bir çok kişinin bildiği gibi, birayı bardağa köpüksüz boşaltmak bir maharet değildir, aksine biranın tadının gizli kalmasına yol açar. Köpüğü biranın içindeki gazlar oluşturur ve bu köpük biranın içindeki şerbetçi otu kokusu ve tadının ortaya çıkmasına yardımcı olur. İdeali, bardağın 2/3 üne kadar birayı hafif eğik tutarak koymak, geri kalan 1/3 ü ise şişeyi düzleştirip uzaklaştırarak koymaktır. Böylece doğru oranda köpük elde edilir.
- Köpük ve bira kalitesi arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Kaliteli bira köpüklü olur. Efes Pilsen köpüklü bir biradır ancak Marmara 34 çok az köpüklüdür. Marmara 34ü bir de yukarıdaki tarife uygun hafif köpürterek deneyin. Ayrıca şişeli biralar, teneke kutu biralara göre daha köpüklüdür.
- Biranın köpürmesi yanında köpüğün kalıcı olması da önemlidir. Bira bitene kadar köpük miktarı azalacaktır ancak tamamen kaybolmaması gerekir. Ayrıca bardakta sadece köpük kaldığında bunu içmeyin, bu köpük biradan çok su içerir.
- Köpüğün bir faydası da, biranın üstünde bir tabaka oluşturarak ısınmasını geciktirmektir.