Kokteyl Nedir? : Sözlük bu soruya; içeceklerin birbirleriyle ve aromatik – acı içeceklerin karıştırılmasıyla elde dilen, güzel renk, görünüm ve kokuya sahip içeceklerdir, diyerek cevap veriyor.
Memleketi Amerika olan kokteylin, 1806 yılında bir Amerikan dergisinde yapılan tanımı şu şekildedir: Herhangi bir yüksek alkollü içkiye (viski, cin, votka vb.) şeker, su , “bitter” denilen acı ve aromatik içeceklerin karıştırılmasıyla elde edilen, insanı rahatlatıcı bir içkidir.
İngilizcesi “Cocktail” dir. “Cock”; horoz, “tail” de kuyruk anlamına gelir.
Uluslar arası barmenler birliğine kayıtlı 11.000 kokteyl vardır. İngiliz barmenler odasının kayıtlarında ise 7.000 çeşit kokteyl vardır.
Kokteyl Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli ?
Kokteyller;
- Genel olarak bir ana içki baz alınarak yapılır. Genellikle votka, cin, tekila, rom, viski vb. yüksek alkollü içkiler ana içkidir.
- Ana içkinin kokusuna, tadına uygun, karıştırılması sonucu uygun bir renk ve lezzet verecek yardımcı içki ve ya bir başka içki karıştırılır.
- Meyve suları, aromalı şuruplar, bazı acılar ve soslar ile değişik aromalar katılır. Kokteyldeki alkolü yumuşatan, aroma kazandırıp mülayimleştiren malzemelerdir.
- Genel olarak bir kokteyl üç veya dört değişik cinsten birbirlerine uygun alkollü içki veya meyve sularının karışımından yapılır.
Unutulmaması gereken şu ki;
çok içkiyi birbirine karıştırmakla iyi kokteyl yapmış olmazsınız,
uygun içkileri doğru oranda karıştırmaktır önemli olan.
Bunların haricinde kokteyl yaparken,
- Kullanılan buz erimemiş ve yeterli büyüklükte olmalıdır: Erimiş buz karıştırma esnasında daha da eriyeceğinden, içkinin lezzetini doğrudan etkiler.
- İçkilerin kalitesi içkiyi tamamen etkileyeceğinden kullanılan içki orjinal veya kalitelisi olmalıdır: piyasada çok satılan ve bilinen tüm markaların muadilleri mevcuttur. Fakat orjinali gibi olmamaktadır. Örnekse; Margarita kokteylinin yaratıcısı, Bayan Margarita Sames; Cointreau kullanılmadan yapılan Margarita için ” Bu gibi kokteyllere Marga ya da Rita adını verebilirsiniz. Ama bunlar kesinlikle Margarita değildir. ” diyordu.
- Reçetedeki ölçülere dikkat edilmeli, kokteyl dengeli olmalıdır: ana içkinin alkolü yakmamalı, şuruplar nedeniyle çok tatlı olmamalı, dengeleyici soslar diğerlerinin üzerine çıkmamalı.
- Yeteri kadar çalkalanmış ve iyi soğutulmuş olmalıdır. İçkiler birbirine iyice karışmalı, yeteri kadar soğutulmalı, fakat fazla karıştırmadan kaynaklı buzun eriyerek içeceğin sulanmasının da önüne geçilmelidir.
- Garnitürün içeriğe uygun olması tercih edilmeli, gereksiz ve abartılı süslemelerden kaçınılmalıdır.
One Reply to “Kokteyl Nedir? Kokteyl Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli ?”
Comments are closed.